Ann-Christin önskade sig en utemiljö med minimal skötsel till den lilla trädgården som hör till hennes radhus.
Förutsättningar
Gräsmatta i svag slänt med sandjord (nästan ren flygsand!) i gassande söderläge
En hel del fanns redan planterat runtom gräsmattan som skulle tas bort
Befintlig lösning tog mycket skötsel i anspråk och bidrog inte till den biologiska mångfalden
Önskemål och behov
Svala färger, gärna i vitt, blått eller rosa
Lång blomning och mat till pollinerande insekter
Lavendel och rosor tyckte hon var fint ihop
Så låg skötsel som möjligt
Bättre förutsättningar att spara regnvatten
STÅNDORTSANPASSAT VÄXTVAL
Rosor kräver en del skötsel, speciellt om man önskar en ros som blommar kontinuerligt, dessa trivs ofta inte i mager sandjord och skulle kräva gödsling och bevattning. En starkväxande vildros hade blivit lika skötselintensiv, men i beskärning.
Lavendel skulle tåla läget bra, men blommar inte hela sommaren.
Mitt val föll på kantnepeta (Nepeta x faassenii) 'Walker's Low', en fantastisk perenn med otroligt lång blomtid och hög tolerans för torka. Tillsammans med denna valdes solhatt (Echinacea purpurea) 'Magnus', en solälskande och högre perenn i stark rosa färg som även den tål ett torrt läge.
Efter godkänd moodboard tog jag fram en planteringsritning. Ann-Christin önskade även hjälp med anläggningen och bygge av inklädnad för hennes vattentunna som skulle kopplas ihop med ytterligare en tunna. Regnvatten är en resurs!
PLANTERING OCH ANLÄGGNING
Jag och Oscar hämtade växterna hos Gunnebo på morgonen, därefter påbörjade vi avsvålningen (borttagande av grässvålen). När allt gräs och ogräs hade grävts bort var det dags att enligt planteringsritningen fördela ut plantorna och börja plantera.
I praktisk arbetstid tog det arbetet med växtlighet en heldag för två personer, alltså 16 h, då ingår inte platsmöte, design, planering, inköp eller bortforsling.
Bygge av inklädnad till vattentunnorna och ihopkopplingen av dessa var ett otroligt roligt projekt, träarbete ligger mig varmt om hjärtat. Nu finns bättre möjlighet att vattna med regnvatten och spara på det kommunala vattnet av drickskvalitet.
När planteringen är helt etablerad kommer bevattning inte krävas.
Skötsel efter etablering: Nedskärning varje vår. Kantnepetan kan skäras ner efter blomning för ett extra flor på sensommaren, men bör inte klippas inför vintern - den kan då ruttna. Tänk på att vissnade perenner, och då både kantnepeta och solhatt, ger mat och skydd även vintertid åt fåglar och insekter.
Tidigare skötsel: Gräs kan behöva klippas varje vecka samt vattnas om det ska hållas friskt och grönt. Nu kunde gräsklipparen säljas och många timmar har frigjorts!
Ann-Christin valde att utföra etableringsskötseln själv. Våren 2025 är det dags för återbesök och eventuell utfyllnad av planteringen.